Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Soul, Tokio a Peking potvrdili záujem o denuklearizáciu KĽDR

Na snímke japonský premiér Fumio Kišida (vľavo), juhokórejský prezident Jun Sok-jol (uprostred) a predseda čínskej vlády Li Čchiang (vpravo) rokujú na prvých trojstranných rozhovoroch za posledné štyri roky, aby sa pokúsili o oživenie obchodného a bezpečnostného dialógu v Soule v pondelok 27. mája 2024. Foto: TASR/AP

Vrcholní predstavitelia Južnej Kórey, Japonska a Číny sa v pondelok zišli v Soule na svojom prvom trojstrannom stretnutí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Soul 27. mája (TASR) - Lídri Južnej Kórey, Japonska a Číny v pondelok uviedli, že denuklarizácia Severnej Kórey a udržanie stability na Kórejskom polostrove je ich spoločný záujem. Potvrdili tiež úsilie uzavrieť trojstrannú obchodnú dohodu. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

"Opätovne sme potvrdili, že denuklearizácia Severnej Kórey a stabilita na Kórejskom polostrove sú spoločným záujmom našich troch krajín," povedal japonský premiér Fumio Kišida. Juhokórejský prezident Jun Sok-jol dodal, že táto záležitosť je spoločnou zodpovednosťou a záujmom trojice krajín.

Kišida, Jun a predseda čínskej vlády Li Čchiang v spoločnom vyhlásení uviedli, že sa budú usilovať o dosiahnutie trojstrannej obchodnej dohody s cieľom nájsť spôsob na urýchlenie rokovaní. Podľa svojich vyjadrení chcú dohodu, ktorá bude slobodná, spravodlivá, komplexná, kvalitná a prínosná pre všetky strany.

Takisto vyjadrili záväzok k otvorenému trhu a zamedzeniu zdržaní v dodávateľských reťazcoch, i úsilie na posilnenie spolupráce v rôznych oblastiach vrátane klimatickej zmeny, hospodárstva či vedy a techniky, píše Reuters.

Vrcholní predstavitelia Južnej Kórey, Japonska a Číny sa v pondelok zišli v Soule na svojom prvom trojstrannom stretnutí. Hovorca japonského ministerstva zahraničných vecí uviedol, že atmosféra summitu bola veľmi konštruktívna.

Severná Kórea v noci na pondelok oznámila Japonsku svoj plán vypustiť raketu s vesmírnou družicou v období od 27. mája do 4. júna.

V reakcii na oznámenie viedli predstavitelia Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórey telefonické rozhovory a žiadali, aby Severná Kórea štart zrušila, pretože by použila technológiu balistických rakiet v rozpore s rezolúciami OSN.