Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Soul zaviedol zľavu pre nápoje v osobných pohároch, chcú znížiť odpad

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Magistrát Soulu sa prostredníctvom programu snaží znížiť množstvo pohárov na jedno použitie o 10 miliónov v tomto roku.

Soul 20. marca (TASR) - V juhokórejskej metropole Soul sa v pondelok začal pilotný program na znižovanie množstva odpadu. Jeho súčasťou je zľava 400 wonov (asi 30 centov) pre zákazníkov v kaviarňach, ktorí si kupujú nápoje v osobných alebo opakovane použiteľných pohároch. TASR o tom informuje podľa agentúry Jonhap.

"Používanie jednorazových plastových nádob sa za posledné dva roky prudko zvýšilo najmä ako prevencia ochorenia COVID-19," uvádza samospráva. "Mesto bude presadzovať rôzne politiky, aby sa používanie osobných a viacúčelových pohárov a nádob stalo v súkromnom aj verejnom sektore rovnako prirodzené ako dýchanie."

Magistrát Soulu sa prostredníctvom programu snaží znížiť množstvo pohárov na jedno použitie o 10 miliónov v tomto roku. Zľavu 400 wonov bude z polovice financovať mestská samospráva, druhú polovicu zaplatia kaviarne.

Pilotný program s rozpočtom 100 miliónov wonov (asi 72.000 eur) potrvá tri mesiace vo vopred vybraných malých kaviarňach. Po jeho vyhodnotení sa rozšíri na všetky reštauračné zariadenia.

Soul sa pokúša obmedziť množstvo odpadu aj programom na zber, umývanie a redistribúciu opakovane použiteľného riadu pre organizátorov festivalov a majiteľov stravovacích zariadení.