Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Španieli uvítali výsledok referenda v Škótsku, Katalánci sú sklamaní

Mladí katalánski fanúšikovia na Nou Campe držia vlajku Škótska, v krajine dnes prebieha referendum o samostatnosti Škótska. Foto: TASR/AP

Katalánsky "prezident" Artur Mas je pod veľkým tlakom koaličných partnerov, aby presadil konanie referenda za každých okolností - aj v prípade, že by bolo Madridom označené za protizákonné.

Barcelona 19. septembra (TASR) - Španielske politické vedenie dnes uvítalo výsledok referenda, v ktorom škótski voliči odmietli nezávislosť od Británie. Tento výsledok však zasadil ranu katalánskym nacionalistom, ktorí sa v mnohom inšpirujú práve Škótmi. Napriek tomu katalánska vláda nezrušila svoj zámer a dnes má oznámiť svoje plány ohľadom nezáväzného referenda o nezávislosti Katalánska, s ktorým však Madrid rozhodne nesúhlasí.

Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes vyhlásil, že Škóti si vybrali "možnosť najvhodnejšiu pre všetkých: pre seba, pre celú Britániu, aj pre zvyšok Európy". Škóti svojím hlasovaním podľa neho predišli závažným ekonomickým, sociálnym a politickým dôsledkom.

Podobný názor má aj líder španielskej socialistickej opozície Pedro Sánchez, ktorý nielen uvítal výsledok škótskeho referenda, ale uviedol, že je lekciou pre Španielsko. "Škóti si vybrali samosprávu, posilnenie svojich inštitúcií a svojho prepojenia s Britániou," vyhlásil Sánchez a dodal, že toto je cesta, akou by sa malo vydať aj Španielsko.

Hnutie za nezávislosť Katalánska má dlhoročnú tradíciu. Svoju kampaň za nezávislosť v posledných rokoch vystupňovalo aj v súvislosti s ekonomickou krízou, ktorá postihla aj tento bohatý a turistami vyhľadávaný región.

Na rozdiel od Londýna, ktorý povolil referendum o nezávislosti Škótska, vláda v Madride podobné hlasovanie v Katalánsku odmieta povoliť a tvrdí, že by to bol protiústavný krok. Agentúra Reuters upozorňuje, že táto neochota Madridu nahnevala aj tých Kataláncov, ktorí sú za zachovanie zväzku so Španielskom. Desiatky tisíc Kataláncov sa tak minulý týždeň vydali na pochod ulicami Barcelony, aby žiadali svoje právo na vyjadrenie slobodnej vôle v plebiscite. Podľa prieskumov verejnej mienky by návrh na nezávislosť Katalánska v referende podporilo 80 percent voličov.

Niektorí Katalánci tvrdia, že Škótsko je pre nich príkladom hodným nasledovania bez ohľadu na výsledok štvrtkového referenda. "Je jasné, že ľudia chcú ísť hlasovať. Škótsko je dobrý príklad, ako umožniť ľuďom vyjadriť svoj názor," uviedol právnik Josep Roda z Barcelony.

Mnohí prívrženci katalánskej nezávislosti však vyjadrujú sklamanie z výsledku referenda v Škótsku. "Ako Katalánec by som radšej videl 'áno' pre nezávislosť," uviedol podnikateľ Jordi Prosa s tým, že by to bola podpora pre katalánske hnutie za nezávislosť.

Katalánska vláda by práve dnes mala dať "zelenú" zákonu, ktorý umožní referendum o nezávislosti. Plebiscit by sa mal konať 9. novembra, ale zatiaľ nie je jasné, či sa tento plán podarí zrealizovať.

Katalánsky "prezident" Artur Mas je pod veľkým tlakom koaličných partnerov, aby presadil konanie referenda za každých okolností - aj v prípade, že by bolo Madridom označené za protizákonné.

Politický analytik Antonio Barroso sa však domnieva, že Mas by sa zo strategických dôvodov mohol rozhodnúť pre oddialenie schvaľovania vládneho nariadenia o referende. Ale bez ohľadu na to, ako sa rozhodne, do pohybu sa uvedú právne nástroje, ktoré má k dispozícii španielsky štát. Podľa Barrosa "je (totiž) nepravdepodobné, že by sa (Mas) rozhodol vzoprieť Madridu a vykonať referendum nelegálne, čo by súčasne ohrozilo dôveryhodnosť Katalánska v medzinárodnom meradle, "dodal.