Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španieli vyšli do ulíc, protestovali proti škrtom v štátnom rozpočte

Foto: TASR/AP

Protesty, ktoré boli pokojné, sa konali vo vyše 50 mestách po celej krajine.

Madrid 29. apríla (TASR) - Tisíce ľudí po celom Španielsku dnes protestovali proti úsporným opatreniam vlády, zameraným na vyriešenie dlhovej krízy, ktorá vrhla krajinu späť do recesie a spôsobila zvýšenie nezamestnanosti na 25 percent.

Protestujúci v túto daždivú nedeľu uzavreli centrálne časti hlavného mesta Madrid a demonštrovali tam proti škrtom v školstve a zdravotníckych službách. Vláda však vyhlásila, že ich musí urobiť, aby pomohla znížiť štátny deficit.

Protesty, ktoré boli pokojné, sa konali vo vyše 50 mestách po celej krajine. Španieli sú totiž čoraz vyčerpanejší z úspornej politiky a dlhých rokoch núdze, ktoré vyvolalo zrútenie trhu s nehnuteľnosťami po celosvetovej finančnej kríze v roku 2008.

Španielska vláda má cieľ ušetriť tento rok v rozpočte približne 27 miliárd eur, pričom ďalších desať miliárd eur chce ušetriť na výdavkoch na zdravotníctvo a vzdelávanie, ktoré má v kompetencii 17 autonómnych regiónov krajiny.

"Pre nás sa tu situácia zhoršuje. Ľudia začínajú viac protestovať, pretože to postihuje každý sektor. Postihuje to každého," povedala v Madride žena v strednom veku, ktorá protestovala spolu so svojimi deťmi.

Odborové zväzy vyzývajú na rozsiahle protesty, ktoré majú pokračovať v nasledujúcich mesiacoch a presvedčiť španielskych lídrov, aby sa pri riešení deficitu nespoliehali iba na škrty, ale sústreďovali sa aj na stimulovanie rastu.

Niektorí protestujúci boli sklamaní počtami účastníkov na dnešných demonštráciách, ale vinu pripísali daždivému počasiu a únave zo zdĺhavej krízy.

"Ľudia neprotestujú v obrovských počtoch. Neviem, čo sa musí stať, aby sa naozaj vzopreli. Rozčarovanie je také brutálne, že ľudia sa ani nevzpierajú a neprotestujú," povedal dôchodca.