Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Španielska norková farma zlikviduje pre koronavírus 93.000 zvierat

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrady najprv nariadili norky izolovať, po pár týždňov a opakovaných testovaniach však rozhodli o úplnej likvidácii zvierat.

Madrid 16. júla (TASR) - Španielska norková farma zlikviduje 93.000 kusov týchto zvierat, z ktorých väčšina je nakazená koronavírusom. Nariadenie vydal vo štvrtok tamojší úrad zdravotníctva v snahe zabrániť rozšíreniu nákazy na človeka, informovala agentúra Reuters.

Farma na chov noriek sa nachádza na východe Španielska v obci La Puebla de Valverde v autonómnom spoločenstve Aragónsko, približne 200 kilometrov od Madridu.

Úrady situáciu na farme monitorujú od mája, keď sa zistilo, že manželka jedného zo zamestnancov mala pozitívny test na koronavírus. Odvtedy sa infikovalo už sedem pracovníkov farmy, informoval šéf regionálneho úradu poľnohospodárstva v Aragónsku Joaquín Olona.

Úrady najprv nariadili norky izolovať, po pár týždňov a opakovaných testovaniach však rozhodli o úplnej likvidácii zvierat.

Spoločnosti Secapiel, ktorá farmu prevádzkuje, bude vyplatená finančná kompenzácia, píše Reuters.

Za posledné týždne sa prípady nákazy potvrdili aj na norkových farmách v Holandsku a v Dánsku, ktoré je najväčším exportérom norkových kožušín na svete. V oboch krajinách bola nariadená likvidácia zvierat, hoci sa u nich neprejavovali žiadne symptómy, aby sa zabránilo prenosu infekcie na chovateľov, informuje agentúra.