Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Španielska polícia našla štvrtý ukradnutý obraz maliara Bacona

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Bacon je považovaný za jedného z najvýznamnejších britských maliarov.

Madrid 23. mája (TASR) - Španielska polícia vo štvrtok oznámila, že našla obraz zosnulého britského umelca Francisa Bacona v hodnote päť miliónov eur. Spolu s jeho ďalšími štyrmi dielami ho ukradli pred deviatimi rokmi. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Nájdený obraz je jedným z piatich portrétov španielskeho bankára Josého Capela. Ich celková hodnota je vyše 25 miliónov eur.

Zlodeji ukradli päť obrazov z Capelovho bytu v Madride v júli 2015. Odniesli si aj trezor s mincami a šperkami, čo bolo v tom čase označené za jednu z najväčších krádeží súčasného umenia v Španielsku. Polícia o dva roky neskôr našla tri z piatich obrazov.

Vo februári tohto roku polícia zadržala dvoch ľudí, ktorých podozrieva zo získania dvoch Baconových diel. Od začiatku vyšetrovania v roku 2015 bolo dovedna zadržaných 16 ľudí.

"Vyšetrovanie pokračuje s cieľom nájsť posledné dielo a zatknúť osoby, ktoré ich majú v držbe," uviedla polícia vo vyhlásení s tým, že sa zameriava na Španielov s väzbami na organizované skupiny z východnej Európy.

Bacon je považovaný za jedného z najvýznamnejších britských maliarov. Jeho triptych s názvom Tri štúdie Luciana Freuda sa v roku 2013 na newyorskej aukcii predal za 142,4 milióna dolárov a stal sa tak jedným z najdrahších diel na svete.

Často navštevoval Madrid, kde trávil čas študovaním starých majstrovských obrazov v múzeu Prado. V španielskej metropole zomrel v roku 1992 ako 92-ročný.