Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Španielska polícia prehľadala domy rodiny katalánskeho exprezidenta

Jordi Pujol Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie údajných finančných zločinov Pujolovej rodiny sa zameriava na pôvod majetku skrývaného desaťročia v zahraničí, ako aj na obchodnú činnosť jeho troch synov.

Madrid 27. októbra (TASR) - Španielska polícia prehľadala dnes ráno viac ako desiatku domov a kancelárií patriacich rodine niekdajšieho dlhoročného prezidenta regiónu Katalánsko Jordiho Pujola, ktorá čelí podozreniam z prania špinavých peňazí a daňového podvodu.

Nemenovaná policajná hovorkyňa, na ktorú sa odvoláva agentúra AP, informovala o zásahoch za účasti približne 200 agentov v katalánskej metropole Barcelona a v Madride.

Vyšetrovanie údajných finančných zločinov Pujolovej rodiny sa zameriava na pôvod majetku skrývaného desaťročia v zahraničí, ako aj na obchodnú činnosť jeho troch synov. Bezprostredne nebolo známe, či v rámci dnešnej operácie niekoho zatkli.

V súčasnosti 85-ročný katalánsky politik Pujol bol zakladateľom tamojšej vládnucej nacionalistickej strany Demokratická konvergencia Katalánska (CDC).

Pujol bol prezidentom tohto regiónu v rokoch 1980-2003, pričom je považovaný za otca hnutia CDC, presadzujúceho nezávislosť od zvyšku Španielska.

Španielska polícia iba minulý týždeň uskutočnila zatýkanie a prehliadky v úrade katalánskej regionálnej vlády a v centrále CDC v súvislosti s vyšetrovaním samostatného prípadu týkajúceho sa straníckych financií.