Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielska polícia rozbila gang falšovateľov eurobankoviek

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Zločinecký gang sídliaci na východnom pobreží Španielska, dokázal vyrábať "nepravé 500-eurové bankovky vo vysokej kvalite".

Madrid 6. októbra (TASR) - Španielska polícia vo štvrtok oznámila, že sa jej podarilo rozbiť jednu z najväčších zločineckých skupín v Európe, ktorá sa venovala falšovaniu peňazí. Podľa vyšetrovateľov sfalšovala eurobankovky v hodnote viac ako osem miliónov eur, píše agentúra AFP.

Zločinecký gang sídliaci na východnom pobreží Španielska, dokázal vyrábať "nepravé 500-eurové bankovky vo vysokej kvalite". Polícia uviedla, v tejto súvislosti zadržala 12 podozrivých.

"Peniaze boli vyhotovené za účelom spáchania ďalšej trestnej činnosti vrátane obchodovania s drogami," vyhlásila polícia.

Policajná operácia, v rámci ktorej spolupracovala katalánska polícia s Europolom, "odhalila najdôležitejšiu a najaktívnejšiu dielňu na výrobu falošných 500-eurových bankoviek v Európe".

Španielska polícia začala zhromažďovať dôkazy ešte vlani po tom, čo sa v obehu našli falošné 500-eurové bankovky neznámeho pôvodu. Na štvrtkovej tlačovej konferencii policajti zverejnili ukážky falošných peňazí aj skonfiškovaných zariadení na ich výrobu.

Právny zástupca Národnej banky Španielska Jorge Ruíz spresnil, že nepravé bankovky boli vyrobené tak kvalitne, že sa takmer nedali rozlíšiť voľným okom. Niektoré z nich však nemali holografický znak.