Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Španielska polícia rozbila gang, ktorý vykorisťoval Ukrajincov

Ilustračné foto Foto: TASR

Polícia tvrdí, že gang zamestnával Ukrajincov, ktorí do Španielska utiekli pred vojnou vo svojej vlasti. V Španielsku boli buď ilegálne alebo prišli legálne ako utečenci.

Madrid 22. januára (TASR) - Španielska polícia v nedeľu oznámila, že rozbila zločinecký gang, ktorý nelegálne prevádzkoval tri továrne na výrobu cigariet. Zamestnával a vykorisťoval pritom Ukrajincov, ktorí do Španielska ušli pred ruskou inváziou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Španielska polícia - Občianskej garda (Guardia Civil) - sa domnieva, že gang pašoval veľké množstvá tabaku vo forme cigariet a predával ich v Španielsku a susedných krajinách.

Továrne prevádzkoval v provincii La Rioja na severe krajiny známej vinárstvom, aj provincii Seville na juhu a provincii Valencia na východne Španielska. Používal v nich "vyspelú technológiu", vďaka ktorej dokázal denne vyrobiť až 540.000 krabičiek cigariet.

Polícia tvrdí, že gang zamestnával Ukrajincov, ktorí do Španielska utiekli pred vojnou vo svojej vlasti. V Španielsku boli buď ilegálne alebo prišli legálne ako utečenci.

Ukrajinci žili "natlačení" priamo v továrňach, z ktorých podľa polície ani nevychádzali, aby neboli odhalení úradmi, pričom "pracovali dlhé hodiny" bez prestávok.

Vodcovia gangu prali obrovské sumy špinavých peňazí a žili naopak v blahobyte v luxusnom letovisku Marbella na juhošpanielskom Slnečnom pobreží (Costa del Sol).

Polícii pri vyšetrovaní pomáhal Európsky policajný úrad (Europol). Počas razií v celkom Španielsku zatkla 27 ľudí a zhabala 10 ton tabakových listov a 3,5 milióna krabičiek cigariet v celkovej hodnote 37,5 milióna eur.