Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Španielska polícia zachytila ďalšie krvavé balíky zaslané Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko uviedol, že doteraz vedia o 21 výhražných zásielkách pre diplomatické misie v 12 krajinách.

Madrid 5. decembra (TASR) – Španielska polícia zachytila ďalšie tri zásielky obsahujúce zvieracie oči, ktoré boli adresované ukrajinským zastupiteľským úradom. S odvolaním sa na policajné zdroje blízke vyšetrovaniu o tom v pondelok informovala agentúra Reuters, od ktorej TASR správu prevzala.

Minulý týždeň Ukrajina oznámila, že na jej zastupiteľstvá v európskych krajinách zaslali sériu "krvavých balíčkov". Krátko pred tým vybuchla listová bomba na ukrajinskom veľvyslanectve v Madride a španielska polícia zneškodnila ďalšie výbušné zariadenia, zaslané okrem iných aj premiérovi Pedrovi Sánchezovi.

Bezpečnostní pracovníci pošty objavili nové podozrivé obálky počas kontrol v pondelok a upovedomili políciu, uviedli zdroje. Adresované boli ukrajinskému veľvyslanectvu v Madride a konzulátom v Barcelone a Malage a neobsahovali výbušné ani horľavé látky.

Ukrajinská ambasáda v Španielsku dostala prvý balíček so zakrvavenými zvieracími očami minulý piatok. Podľa ministerstva zahraničných vecí bola na zásielke zahraničná pečiatka. Informácie o tomto balíku pomohli odhaliť najnovšiu zásielku, dodali policajné zdroje.

Zdroj oboznámený s vyšetrovaním pre Reuters v sobotu povedal, že šesť listových bômb zrejme odoslali zo severošpanielskeho mesta Valladolid.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko v pondelok uviedol, že doteraz vedia o 21 výhražných zásielkách pre diplomatické misie v 12 krajinách. Podozrivé balíky dostali aj ukrajinské veľvyslanectvá v Maďarsku, Holandsku, Poľsku, Chorvátsku a Taliansku, tiež ukrajinská ambasáda v Prahe a konzulát v Brne. Moskva akúkoľvek spojitosť s podozrivými balíkmi v Španielsku poprela.