Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielska polícia zhabala pri prehliadke lode 4,5 tony kokaínu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cez Španielsko vstupuje na európsky čierny trh veľké množstvo drog.

Madrid 28. januára (TASR) - Španielska polícia v sobotu oznámila, že neďaleko Kanárskych ostrovov zhabala 4,5 tony kokaínu prevážaného na lodi, ktorá sa plavila pod vlajkou západoafrickej krajiny Togo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Španielska polícia už viac než dva roky sledovala loď s názvom Orion V, ktorá prevážala dobytok z Latinskej Ameriky na Blízky východ. Dôvodom boli podozrivé aktivity. Prehľadali ju už aj v minulosti, no drogy na jej palube nenašli.

Pri utorkovej (24. januára) prehliadke však na danej lodi policajti našli kokaín, ktorý bol schovaný v kontajneri určenom na kŕmenie dobytka, priblížila polícia. Zadržaných bolo 28 členov posádky z deviatich krajín.

Polícia ešte v polovici januára zhabala kokaín v podobnej oblasti aj na inej lodi, ktorá sa plavila pod vlajkou Toga. Na plavidle s názvom Blume zadržali približne rovnaké množstvo kokaínu, pripomína AFP. Španielska polícia uviedla, že v januári zhabala celkovo deväť ton drog.

Cez Španielsko vstupuje na európsky čierny trh veľké množstvo drog. Dôvodom sú úzke väzby na bývalé kolónie v Latinskej Amerike, ktoré sú hlavnými svetovými producentmi kokaínu, píše AFP.