Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Španielska princezná Cristina oznámila rozchod s manželom

Španielska princezná Cristina, archívna snímka. Foto: TASR

Princezná Cristina (56) a Urdangarin, 54-ročný bývalý hádzanár a olympijský medailista, sú manželmi viac ako 24 rokov a majú štyri deti.

Madrid 24. januára (TASR) - Španielska princezná Cristina a jej manžel Iňaki Urdangarin, ktorý bol v roku 2018 uväznený za podvod, v pondelok oznámili svoj rozchod. Táto správa nasledovala niekoľko dní po tom, ako sa v médiách objavila fotografia Urdangarina držiaceho sa za ruky s inou ženou.

V spoločnom vyhlásení, zaslanom španielskej tlačovej agentúre EFE, však pár nespresnil, či sa dajú aj rozviesť. Napísali, že ich záväzok a láska voči ich deťom "zostávajú nedotknuté" a požiadali médiá o rešpektovanie svojho súkromia.

Minulý týždeň bulvárny časopis Lecturas zverejnil fotografie Urdangarina, ktorý bol v roku 2019 podmienečne prepustený z väzenia, ako kráča ruka v ruke s inou ženou na pláži na juhu Francúzska.

Španielske médiá ju neskôr identifikovali ako Ainhou Armentiaovú, ktorá s Urdangarinom pracuje v advokátskej kancelárii v severošpanielskom meste Vitoria.

Princezná Cristina (56) a Urdangarin, 54-ročný bývalý hádzanár a olympijský medailista, sú manželmi viac ako 24 rokov a majú štyri deti.

V roku 2017 španielsky súd uznal Urdangarina za vinného, že v rokoch 2004-06 spreneveril milióny eur neziskovej nadácii, ktorej šéfoval na ostrove Malorka. Za spreneveru a daňové úniky mu súd vymeral trest väzenia v trvaní päť rokov a desať mesiacov. V roku 2019 mu súd povolil, aby si časť trestu odpykal formou verejnoprospešných prác.

Cristina, ktorá žije vo Švajčiarsku, bola súdom obvinená, že pomáhala manželovi vyhýbať sa plateniu daní, ale neskôr bola zbavená obvinenia. Počas procesu opakovane poprela, že by čokoľvek vedela o obchodných záležitostiach svojho manžela.

Od obnovenia monarchie v Španielsku - v roku 1975 - bola Cristina bola prvou členkou španielskej kráľovskej rodiny, ktorá čelila obvineniam zo spáchania trestného činu.

Od konca roku 2011 boli Cristina s manželom vylúčení zo všetkých oficiálnych verejných vystúpení kráľovskej rodiny a kráľ Filip VI. rok po svojom nástupe na trón - po abdikácii kráľa Juana Carlosa v roku 2014 - odobral svojej staršej sestre Cristine titul vojvodkyňa.

Juan Carlos odišiel zo Španielska v auguste roku 2020 a žije v dobrovoľnom exile v Spojených arabských emirátoch. Dôvodom jeho odchodu boli množiace sa špekulácie a otázky týkajúce sa jeho financií.