Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Španielska princezná Leonor bude navštevovať školu vo Walese

Španielska princezná Leonor, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Leonor strávi na škole dva semestre, ktoré budú stáť 76.500 eur.

Madrid 10. februára (TASR) - Princezná Leonor, dedička španielskeho trónu, bude navštevovať internátnu školu vo Walese. Oznámil to v stredu španielsky kráľovský dvor, z ktorého vyhlásenia citovala tlačová agentúra AFP.

Leonor (15), dcéra španielskeho kráľa Filipa VI., začne štúdium na škole Atlantic College, patriacej do medzinárodnej siete United World Colleges (UWC), na jeseň. Škola sa nachádza 25 kilometrov západne od waleského mesta Cardiff.

Škola sídli na hrade St Donat's Castle z 12. storočia a je jednou z 18 vzdelávacích inštitúcií UWC, ktoré sa nachádzajú od Kanady po Svazijsko.

Školy UWC, ktoré založil nemecký pedagóg Kurt Hahn, sa vyznačujú prísnym vzdelávacím systémom, ako aj "otvoreným a kritickým duchom", uvádza sa vo vyhlásení španielskeho kráľovského dvora.

Leonor strávi na škole dva semestre, ktoré budú stáť 76.500 eur. Tieto náklady budú pokryté z ročnej renty, ktorú kráľ Filip VI. a jeho manželka Letizia dostávajú od štátu.

Školy UWC sú financované vládami, bývalými študentmi a filantropmi. Medzi ich absolventov patrí napríklad holandský kráľ Viliam-Alexander či belgická korunná princezná Elisabeth.