Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Španielska strana PP bude žiadať zdôvodnenie omilostenia separatistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úrad španielskeho premiéra Pedra Sáncheza na Twitteri napísal, že vládny kabinet rozhodnutie o udelení milosti prijal v utorok ráno.

Madrid 22. júna (TASR) - Predseda španielskej opozičnej Ľudovej strany (PP) Pablo Casado v utorok oznámil, že strana bude žiadať zdôvodnenie v súvislosti s utorňajším omilostením deviatich katalánskych separatistov.

Španielska vláda udelila v utorok milosť deviatim katalánskym separatistom, ktorí si odpykávajú väzenské tresty za prípravu nezákonného referenda o nezávislosti v roku 2017. Strana PP už v pondelok uviedla, že voči tomuto kroku španielskej vlády podnikne právne kroky, píše na svojej webovej stránke denník El País.

Ústavný súd odsúdil v októbri 2019 dvanástich katalánskych separatistických lídrov za účasť na organizácii nezákonného referenda a následného vyhlásenia nezávislosti, pričom deviatim z nich udelil väzenské tresty v rozmedzí deväť až 12 rokov.

Úrad španielskeho premiéra Pedra Sáncheza na Twitteri napísal, že vládny kabinet rozhodnutie o udelení milosti prijal v utorok ráno.

Milosť je podľa Sáncheza čiastočná a podmienená tým, že tieto osoby sa v najbližších rokoch nesmú dopustiť ďalších trestných činov, píše El País.

Španielska pravicová opozícia i viaceré ľavicové strany nesúhlasia s rozhodnutím španielskej vlády omilostiť separatistov. Sánchezova menšinová vládna koalícia však potrebuje podporu katalánskych zákonodarcov na presadenie nového rozpočtu a ďalších dôležitých zákonov, pripomína AFP.