Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Španielska vláda chce 40-percentné zastúpenie žien v politike

Demonštrujúce ženy sa zúčastnili pochodu pri príležitosti Medzinárodného dňa žien v španielskom Madride 8. marca 2020. Foto: TASR/AP

Rovnaký podiel by ženy mali mať aj v správnych radách veľkých spoločností a vo vedeniach profesijných združení, akými sú napríklad lekárske alebo učiteľské zväzy.

Madrid 7. marca (TASR) — Španielska ľavicová vláda v utorok — v predvečer Medzinárodného dňa žien — predložila návrh zákona, ktorého cieľom je presadiť minimálne 40-percentné zastúpenie žien v exekutíve. Rovnaký podiel by ženy mali mať aj v správnych radách veľkých spoločností a vo vedeniach profesijných združení, akými sú napríklad lekárske alebo učiteľské zväzy.

Ide o "dôležitý krok smerom k účinnej rovnosti" v rozhodovacích orgánoch našej krajiny, zdôraznila Nadia Calviňová, ministerka hospodárstva vo vláde Pedra Sáncheza. Uviedla, že chce rozbiť "sklenený strop", ktorému čelia ženy vo vedúcich funkciách.

Návrh zákona ustanovuje zavedenie skutočnej parity na kandidátnych listinách pre komunálne a celoštátne voľby, pričom v zoznamoch sa kandidáti a kandidátky budú striedať, aby ženy neboli odsúvané na koniec kandidátnej listiny.

V texte návrhu sa tiež na 40 percent stanovuje minimálna hranica pre zastúpenie žien v správnych radách spoločností kótovaných na burze a spoločností s viac ako 250 zamestnancami a obratom aspoň 50 miliónov eur.

Táto hranica, ktorá už platí vo viacerých európskych krajinách, napríklad v Nórsku, Francúzsku a Fínsku, zodpovedá cieľu stanovenému nedávno stanovil Európsky parlament na rok 2026.

Návrh zákona bude musieť prijať parlament, ale zdá sa nepravdepodobné, že bude prijatý pred parlamentnými voľbami naplánovanými na koniec roka 2023.

Vláda Pedra Sáncheza má v súčasnosti 14 ministeriek a osem ministrov, takže zastúpenie žien v nej je 63-percentné.

Španielsko je často považované za vzor v oblasti práv žien v Európe - najmä po prijatí zákona z roku 2004, ktorý podporuje opatrenia proti rodovo podmienenému násiliu.

Španielsky parlament vo februári schválil zákon, ktorým sa ženám trpiacim silnými menštruačnými bolesťami poskytuje platená zdravotná dovolenka. Španielsko sa stalo prvou európskou krajinou, ktorá presadila takúto legislatívu.