Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Španielska vláda vďaka dohode zavedie čiastočný lockdown v Madride

Pár s ochranným rúškom a štítom sa drží za ruky počas prechádzky v Barcelone, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Opatrenia zahŕňajú obmedzenia pohybu osôb a otváracích hodín reštaurácií a barov, ktoré musia takisto znížiť počty miest na sedenie.

Madrid 30. septembra (TASR) - Španielska vláda v stredu oznámila, že dosiahla dohodu, ktorá umožní zavedenie čiastočného lockdownu na celom území hlavného mesta Madrid, kde sa prudko šíri koronavírus SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP.

"Túto dohodu podporila značná väčšina," povedal španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa po rozhovoroch s predstaviteľmi 17 španielskych autonómnych spoločenstiev. Tie majú vo svojej právomoci verejné zdravie a postup v súvislosti s pandémiou.

Ústredná vláda s autonómnymi spoločenstvami rokovala o zavedení obmedzení v oblastiach s viac ako 100.000 obyvateľmi v prípade, keď tieto spĺňajú tri kritéria. V oblasti za obdobie posledných 14 dní registrujú viac ako 500 prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov, pacienti s ochorením COVID-19 zaberajú 35 a viac percent nemocničných lôžok a najmenej desať percent PCR testov na koronavírus má pozitívne výsledky.

V autonómnom spoločenstve Madrid sa podľa Illu v súčasnosti nachádzajú oblasti, ktoré tieto kritéria spĺňajú. Illa povedal, že ministerstvo za posledných 24 hodín zaznamenalo 11.016 nových prípadov nákazy, z čoho viac ako 43 percent hlásili z autonómneho spoločenstva Madrid.

Opatrenia zahŕňajú obmedzenia pohybu osôb a otváracích hodín reštaurácií a barov, ktoré musia takisto znížiť počty miest na sedenie. Ľudia sa môžu zhromažďovať maximálne v počte šesť osôb. Podrobnejšie opatrenia majú byť zverejnené v najbližších dňoch.

Zástupcovia vlády autonómneho spoločenstva Madrid podľa AFP hlasovali proti sprísneniu opatrení. Ostatné regióny ich však prehlasovali.