Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Španielska vláda vyšetrí údajné sledovanie katalánskych politikov

Španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ španielskej vlády Félix Bolaňos oznámil, že vláda zvolá špeciálny parlamentný výbor pre oblasť tajných služieb, ktorý záležitosť preverí.

Madrid 25. apríla (TASR) - Španielska vláda v nedeľu oznámila, že plánuje vyšetriť tvrdenia o zneužití izraelského softvéru Pegasus na sledovanie katalánskych politikov i ďalších osobností. TASR túto správu prevzala z agentúry DPA.

Katalánski politici sú presvedčení, že ich sledovala španielska tajná služba CNI, ktorá na to požívala systém Pegasus vyvinutý izraelskou spoločnosťou NSO Group. Predstaviteľ španielskej vlády Félix Bolaňos oznámil, že vláda zvolá špeciálny parlamentný výbor pre oblasť tajných služieb, ktorý záležitosť preverí. CNI bude podľa Bolaňosa s vyšetrovaním spolupracovať a uskutoční i vlastné vnútorné vyšetrovanie.

Bolaňos oznámil plány vlády v nedeľu po stretnutí s Laurou Vilagráovou z katalánskej vlády. Tá však kroky Madridu kritizovala a označila ich za "nepostačujúce". Prisľúbila "vážne následky" v prípade, ak v spojitosti s týmto škandálom nebude nikto z členov vlády nútený odstúpiť.

Organizácia Citizen Lab, špecializujúca sa na problematiku kybernetickej bezpečnosti, v pondelok 18. apríla informovala o možnom zneužití izraelského systému Pegasus na sledovanie elektronických zariadení s cieľom špionáže.

Hovorkyňa španielskej vlády Isabel Rodríguezová v utorok špionáž poprela. Vláda podľa jej slov bude plne spolupracovať s akýmkoľvek vyšetrovaním týchto obvinení.

Šéf katalánskej regionálnej vlády Pere Aragones počas uplynulého týždňa povedal, že vzťahy s ústrednou vládou v Madride nemôžu pokračovať tak, ako obyčajne, kým vláda premiéra Pedra Sáncheza túto údajnú špionáž voči predstaviteľom katalánskej vlády plne nevyšetrí.