Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Španielska vláda začala rozhovory s katalánskymi separatistami

Pedro Sánchez, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Katalánska žiadajú, aby im Sánchez povolil uskutočniť zákonom povolené referendum o nezávislosti .

Madrid 26. februára (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez začal v stredu rozhovory s katalánskymi separatistami, ktoré majú za cieľ vyriešiť krízu v Katalánsku. Informovala o tom agentúra AFP.

Sánchez v januári tohto roka dosiahol koaličnú dohodu s radikálnou ľavicovou alianciou Unidas Podemos (Spoločne môžeme). Jeho vláda však potrebuje podporu proseparatistickej strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC). Tá oznámila, že vládu v Madride bude pri hlasovaniach v španielskom parlamente podporovať len za podmienky, že témou rokovaní medzi Madridom a Barcelonou bude nezávislosť Katalánska.

Sánchez v stredu rokoval s katalánskym premiérom Quimom Torrom a členmi ERC. Predstavitelia Katalánska žiadajú, aby im Sánchez povolil uskutočniť zákonom povolené referendum o nezávislosti a takisto požadujú prepustenie deviatich katalánskych separatistov. Španielska vláda obe požiadavky odmieta.

Sánchézova vláda je však podľa AFP pripravená zmeniť v trestnom zákonníku definíciu trestného činu podnecovania vzbury, čím by sa znížili tresty pre katalánskych separatistov, ktorí sú uväznení alebo v exile.

Španielsky najvyšší súd v októbri 2019 odsúdil 12 politikov a aktivistov, ktorí sa v roku 2017 pokúsili vyhlásiť nezávislosť tohto regiónu. Deväť z nich poslal do väzenia.