Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsko zvažuje zavedenie povinného nosenia rúšok na verejnosti

Na snímke osamelá cestujúca s rúškom na tvári stojí na nástupišti na vlakovej stanici v Barcelone, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nosenie rúšok je momentálne v Španielsku povinné len v prostriedkoch verejnej dopravy.

Madrid 17. mája (TASR) - Španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa v nedeľu vyhlásil, že vláda v Madride zvažuje zavedenie povinného nosenia rúšok na verejnosti s cieľom zabrániť šíreniu nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2. Napísala o tom agentúra AP.

"Panuje široká zhoda (medzi predstaviteľmi samosprávnych celkov) na potrebe zaviesť povinné nosenie rúšok," uviedol Illa. Nosenie rúšok je momentálne v Španielsku povinné len v prostriedkoch verejnej dopravy, hoci vláda dôrazne odporúča aj ich nosenie na verejnosti.

Dané vyhlásenie španielskeho ministra prichádza podľa AP v čase, keď krajina začína postupne uvoľňovať karanténne opatrenia, ktoré pomohli spomaliť šírenie nového koronavírusu. Opatrenia však aj naďalej platia v Madride a Barcelone, teda dvoch mestách, ktoré nákaza postihla najviac.

V nedeľu zaznamenalo Španielsko zároveň najnižší denný nárast počtu obetí SARS-CoV-2 za posledné dva mesiace. Ochoreniu COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, podľahlo za posledných 24-hodín len 87 osôb. Počet nových úmrtí bol zároveň prvýkrát od 16. marca nižší ako 100.