Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Španielske úrady zhabali 3,2 ton syntetickej drogy khat

Na archívnej snímke kata jedlá Foto: TASR - Finančná správa SR

Látka nazývaná khat sa užíva žuvaním listov rastliny kata jedlá a má účinky podobné amfetamínom.

Barcelona 8. júna (TASR) - Španielska Občianska garda (Guardia Civil) v stredu oznámila, že v prístave v Barcelone zabavila 3,2 tony látok získaných z rastliny kata jedlá (Catha edulis). TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky televízie RTVE.

Španielska polícia vo svojom vyhlásení uviedla, že ide o najväčšie zhabané množstvo týchto syntetických látok, aké bolo dosiaľ zaznamenané v Európe. Kontraband má trhovú hodnotu až 61 miliónov eur.

Polícia začala vyšetrovanie začiatkom tohto roka po tom, ako počas inej policajnej operácie vo Francúzsku dostala informácie o možnom uskladnení rôznych látok v prístave v Barcelone.

Úrady prostredníctvom tejto operácie odhalili medzinárodnú zločineckú organizáciu. Tá spolupracovala s tromi rôznymi spoločnosťami a falšovala colné dokumenty. Úrady zatkli jednu osobu a po ďalších pátrajú.

Z rastliny kata jedlá, ktorá sa vyskytuje vo východnej časti Afriky a na juhu Arabského polostrova, pochádza povzbudzujúca látka nazývaná khat. Užíva sa žuvaním jej listov a má účinky podobné amfetamínom. Jej syntetické varianty sú silnejšie a nebezpečnejšie, než v prírode sa vyskytujúca látka, píše RTVE.