Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Španielske veľvyslanectvo na Ukrajine opäť úraduje v Kyjeve

Na archívnej snímke španielsky premiér Pedro Sanchez (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii, v Kyjeve na Ukrajine vo štvrtok 21. apríla. 2022. Foto: TASR/AP

Španielsky premiér v Kyjeve oznámil, že Madrid pošle Ukrajine 200 ton vojenského materiálu, čo je dvojnásobok toho, čo poslal doteraz, dodala AFP.

Madrid 22. apríla (TASR) - Španielsko v piatok opäť otvorilo svoje veľvyslanectvo v Kyjeve, odkiaľ sa jeho zamestnanci 25. februára evakuovali do Poľska. K ich stiahnutiu došlo deň po tom, ako Rusko začalo vojnu na Ukrajine. Podľa agentúry AFP o tom v piatok vo vyhlásení informovalo španielske ministerstvo vnútra.

Znovuotvorenie ambasády v Kyjeve nasledovalo po štvrtkovej návšteve španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v Kyjeve, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Španielsky premiér v Kyjeve oznámil, že Madrid pošle Ukrajine 200 ton vojenského materiálu, čo je dvojnásobok toho, čo poslal doteraz, dodala AFP.

Sánchez tiež uviedol, že Španielsko poskytne Medzinárodnému trestnému súdu desiatky expertov zo svojho ministerstva spravodlivosti, aby pomohli vyšetriť podozrenia zo spáchania vojnových zločinov zistené na Ukrajine.

Svoje veľvyslanectvá v Kyjeve už znovuotvorili, alebo návrat svojich diplomatov avizovali viaceré západné krajiny vrátane Francúzska, Británie a Talianska.