Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielski katolíci chcú, aby cirkev zvážila nepovinný celibát

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ich návrhy a pripomienky budú spracované v dokumente, ktorý bude predložený na budúci rok vo Vatikáne na synodálnom zhromaždení biskupov.

Madrid 11. júna (TASR) - Katolíci v Španielsku chcú, aby Vatikán zvážil diskusiu o budúcnosti kňazstva vrátane otázky celibátu, vysviacky žien a ženatých mužov. Uvádza sa to v dokumente, ktorý španielska biskupská konferencia zverejnila v sobotu v Madride.

Ako informovala agentúra AFP, dokument bol vypracovaný na základe výsledkov konzultácií za účasti viac ako 215.000 ľudí, medzi ktorými boli najmä laici. Svoj názor však vyjadrili aj kňazi a biskupi.

Ich návrhy a pripomienky budú spracované v dokumente, ktorý bude predložený na budúci rok vo Vatikáne na synodálnom zhromaždení biskupov.

V texte prezentovanom v Madride sa zdôrazňuje "potreba podrobne preskúmať otázku kňazského celibátu a vysviacky ženatých osôb". Pripomína sa v ňom tiež, že "vyvstala aj otázka svätenia žien". Špecifikuje sa však súčasne, že tieto otázky boli nastolené len v niektorých španielskych diecézach.

V dokumente sa akcentuje i potreba "prehodnotiť úlohu žien v cirkvi", aby mali početnejšie zastúpenie na vedúcich postoch a niesli tak viac zodpovednosti.

Podľa dokumentu je "potrebné venovať väčšiu pozornosť" ľuďom, ktorí sú rozvedení, znovu zosobášení alebo majú inú sexuálnu orientáciu.

"Cítime, že ako cirkev... musíme prijať a sprevádzať každého človeka v jeho špecifickej situácii," uvádza sa v dokumente.

Tento dokument bol zverejnený len niekoľko mesiacov po tom, ako poslanci španielskeho parlamentu schválili zriadenie odbornej komisie, ktorá vyšetrí sexuálne zneužívanie detí páchané predstaviteľmi katolíckej cirkvi.

Aj samotná cirkev v Španielsku podnikla začiatkom tohto roka prvé kroky k riešeniu prípadov podozrenia zo sexuálneho zneužívania zo strany duchovných: angažovala totiž tím právnikov, aby viedli rok trvajúce vyšetrovanie, ktoré má nasledovať príklad podobných vyšetrovaní vo Francúzsku a Nemecku.