Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Vyše 200 migrantov chcelo preplávať do španielskej Ceuty.Dvaja zomreli

zdravotníci Červeného kríža pomáhajú a rozdávajú jedlo desiatkam migrantov. Afričania Utečenci čakajú v rade na registráciu v španielskej severoafrickej exkláve Ceuta Foto: TASR/AP

Do španielskych exkláv Ceuta a Melilla v severnej Afrike sa každoročne pokúšajú dostať tisíce afrických migrantov v nádeji na lepší život v Európe.

Madrid 25. decembra (TASR) - Viac než 200 migrantov sa pokúsilo preplávať do španielskej severoafrickej exklávy Ceuta a hoci 180 sa to podarilo, dvaja sa utopili, 12 utrpeli zranenia a ďalších zachytili pred tým, ako sa dostali na španielske územie. S odvolaním sa na marocké a španielske médiá o tom dnes informovala agentúra AP.

Marocká štátna tlačová agentúra MAP uviedla, že migranti spôsobili palicami a kameňmi zranenia viacerým príslušníkom marockej polície, ktorá už začala prípad vyšetrovať. Podľa zdrojov MAP migranti plávali k Ceute v noci na dnes okolo 2.00 h.

Španielska verejnoprávna televízia TVE priniesla zábery toho, ako zdravotníci Červeného kríža pomáhajú a rozdávajú jedlo desiatkam migrantov. Afričania mali na sebe červené uteráky, keď stáli pri deväťmetrovom plote s ostnatým drôtom, ktorý vybieha do Stredozemného mora na západnej hranici Ceuty s Marokom.

Španielsky Červený kríž neskôr informoval, že do miestnej nemocnice previezli 12 zranených. Dvaja z nich sa zotavovali po tom, ako sa takmer utopili, ďalší mal otvorenú zlomeninu nohy a väčšina zo zvyšných utrpela hlboké rezné rany. Dodal, že záchranári poskytli oblečenie a topánky 185 migrantom, ktorí prišli na španielske územie.

Do španielskych exkláv Ceuta a Melilla v severnej Afrike sa každoročne pokúšajú dostať tisíce afrických migrantov v nádeji na lepší život v Európe. Za uplynulý rok sa ich podľa španielskych úradov 15 utopilo.