Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Baleárske ostrovy zaviedli povinné nosenie rúšok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Španielsko v stredu podľa údajov španielskeho ministerstva zdravotníctva zaznamenalo 257 nových prípadov nákazy.

Madrid 9. júla (TASR) – Vláda na španielskych Baleárskych ostrovoch zavedie povinné noseniu rúšok na tvár na verejných priestranstvách aj v prípadoch, keď je možné dodržať predpísanú 1,5-metrovú vzdialenosť. Informoval o tom denník El País.

Opatrenie podľa tohto zdroja vstúpi do platnosti na konci týždňa. Výnimky z nosenia rúšok sa budú týkať pláží, športových aktivít a terás barov a reštaurácií.

„Chceme zaistiť čo najväčšiu bezpečnosť pre občanov," povedala ministerka zdravotníctva na Baleárskych ostrovoch Patricia Gómezová. Finančná pokuta za nedodržanie opatrenia podľa jej vyjadrení nepresiahne sumu 100 eur. Vláda však plánuje zaviesť aj ďalšie sankcie.

Baleárske ostrovy toto opatrenie zavádzajú v súvislosti s novými prípadmi nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 na ostrovoch i v spojitosti so zhromažďovaním sa ľudí a nepovolenými oslavami, uvádza na svojej webovej stránke denník Marca.

Rúška sú v Španielsku na verejnosti povinné v prípade, keď nie je možné dodržať 1,5-metrový odstup – napríklad vo verejnej doprave.

Katalánsko ležiace na severovýchode Iberského polostrova od štvrtka ako prvé zo španielskych autonómnych spoločenstiev zaviedlo povinné noseniu rúšok aj pri dodržaní týchto odstupov.

Španielsko v stredu podľa údajov španielskeho ministerstva zdravotníctva zaznamenalo 257 nových prípadov nákazy. Najviac, 60, prípadov hlásili z autonómneho spoločenstva Aragónsko. Katalánsko zaznamenalo 52 nových infekcií, Galícia 35 a hlavné mesto Madrid 35.

Celkovo sa koronavírusom v krajine nakazilo viac ako 252 000 ľudí a 28 396 osôb zomrelo v súvislosti s chorobou COVID-19. Túto chorobu spôsobuje nový koronavírus.