Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu požiar v Katalánsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V provinciách Sevilla, Córdoba a Jaén v juhošpanielskej Andalúzii sa teploty môžu podľa predpovedí vyšplhať až na 46 stupňov Celzia.

Madrid 13. augusta (TASR) – Hasičom sa v piatok podarilo dostať pod kontrolu lesný požiar, ktorý vypukol v Katalánsku, historickom území na severovýchode Španielska. Informovala o tom agentúra AFP.

Do hasenia požiaru v provincii Tarragona, ktorý si vo štvrtok vyžiadal evakuáciu zhruba 30 táborníkov a zničil približne 75 hektárov chráneného lesa, sa v noci zapojila zhruba stovka hasičov.

Plamene sa podľa hasičov podarilo dostať pod kontrolu v piatok ráno. Na mieste požiaru sa naďalej nachádza 11 cisternových vozov s vodou, vrtuľník a dve lietadlá.

Ďalšie desiatky hasičov bojovali s požiarom, ktorý vypukol vo štvrtok večer pri mestečku Rubiá ležiacom v Galícii na severozápade krajiny. Podľa regionálnej vlády požiar zatiaľ pohltil približne 200 hektárov pôdy.

V takmer celej krajine varoval španielsky meteorologický ústav AEMET pred vysokým, veľmi vysokým a mimoriadnym rizikom lesných požiarov. Nízke alebo mierne riziko hrozí jedine malej časti severného pobrežia a niektorým oblastiam východošpanielskeho regiónu Valencia na pobreží Stredozemného mora.

AEMET vydal varovania pred horúčavami pre 15 zo 17 španielskych autonómnych spoločenstiev. Podľa predpovedí majú teploty v piatok vo veľkej časti krajiny dosiahnuť 36 až 40 stupňov Celzia.

V provinciách Sevilla, Córdoba a Jaén v juhošpanielskej Andalúzii sa teploty môžu podľa predpovedí vyšplhať až na 46 stupňov Celzia. Horúčavy majú trvať do pondelka.