Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Španielsko hlási najnižší denný prírastok nakazených za dva mesiace

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkovo tak v krajine zaevidovali už 228 030 infikovaných, u ktorých nákazu koronavírusom potvrdili aj testy.

Madrid 12. mája (TASR) – V Španielsku zaznamenali za posledných 24 hodín len 594 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo predstavuje najnižší denný nárast v počte infekcií evidovaných za ostatné vyše dva mesiace. S odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

Celkovo tak v krajine zaevidovali už 228 030 infikovaných, u ktorých nákazu koronavírusom potvrdili aj testy. V Španielsku zároveň za posledných 24 hodín pribudlo aj 176 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré nový koronavírus spôsobuje. Celkovo tam ochoreniu podľahlo už 26 920 ľudí.

Španielska vláda začala od 11. mája s uvoľňovaním prísnych opatrení zavedených v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Prvá fáza uvoľnenia sa týka 11 z celkových 17 španielskych autonómnych spoločenstiev, ako aj enkláv Ceuta a Melilla v severnej Afrike.

Povolené sú tam od pondelka zhromaždenia do desať osôb, pohreby s účasťou maximálne 15 osôb a náboženské obrady v kostoloch a mešitách za dodržania určitých obmedzení.

Otvorili sa tiež niektoré obchody. Reštaurácie a bary môžu obsluhovať zákazníkov na vonkajších terasách - takisto pri dodržaní istých priestorových obmedzení.

Prísne opatrenia zostávajú aj naďalej v platnosti v autonómnom spoločenstve Madrid, odkiaľ hlásia najviac prípadov nákazy, i na väčšine územia Katalánska.