Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Španielsko hlási prvý prípad nákazy brazílskym variantom koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Madrid už od konca decembra obmedzuje aj príchody ľudí z Británie, pretože tam vlani zistili nový a nákazlivejší variant koronavírusu.

Madrid 5. februára (TASR) - Úrady v španielskej metropole Madrid v piatok potvrdili prvý prípad brazílskeho variantu koronavírusu v tomto regióne. Vládnu obavy, že tento variant je obzvlášť nákazlivý, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Muž vo veku 44 rokov, ktorý letecky pricestoval na madridské letisko 29. januára, bol pozitívne testovaný na koronavírus a následné laboratórne testy potvrdili, že sa nakazil novým variantom. Uviedla to regionálna vláda v Madride.

V Španielsku ide o prvý prípad hlásenia brazílskeho variantu, ktorému sa pripisuje katastrofický nárast infekcií v brazílskom meste Manaus.

Oznámenie prišlo tri dni po tom, čo Španielsko obmedzilo prílety ľudí z Brazílie a Juhoafrickej republiky (JAR) na svoje územie, aby zastavilo šírenie nových variantov koronavírusu.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Madrid už od konca decembra obmedzuje aj príchody ľudí z Británie, pretože tam vlani zistili nový a nákazlivejší variant koronavírusu.

Zdravotnícke úrady majú obavy, že nové varianty sa môžu šíriť ľahšie alebo môžu obsahovať mutácie, ktoré umožňujú koronavírusu uniknúť účinkom vakcín.

V Španielsku boli zistené aj najmenej dva prípady nákazy juhoafrickým variantom a približne 450 prípadov britského variantu.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Španielsko je pandémiou tvrdo zasiahnuté a zatiaľ zaznamenalo vyše 61.000 úmrtí z celkovo takmer troch miliónov infikovaných.

Vláda v Španielsku v piatok takisto oznámila, že používanie očkovacej látky od spoločnosti AstraZeneca je obmedzené len na ľudí vo veku pod 55 rokov. Ide tak o ďalšiu európsku krajinu, ktorá zaviedla vekové obmedzenie pre vakcínu britsko-švédskej spoločnosti.

Takéto rozhodnutie urobili už skôr aj iné krajiny v Európe, ktorých je čoraz viac - napriek tomu, že Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila koncom minulého týždňa túto vakcínu pre všetkých dospelých.