Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Španielsko hlási už 3434 mŕtvych v dôsledku koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Celkovo sa v Španielsku dosiaľ nakazilo 47.610 osôb. Z choroby sa v krajine vyliečilo 5367 nakazených.

Madrid 25. marca (TASR) - V Španielsku sa počet mŕtvych v dôsledku koronavírusu zvýšil za uplynulých 24 hodín o 738 na 3434. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie vlády.

Viac mŕtvych (6820) dosiaľ zaznamenalo iba Taliansko. V Číne chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje vírus SARS-CoV-2, podľahlo 3281 ľudí.

Z utorka na stredu sa počet mŕtvych zvýšil o 27 percent. Počet prípadov nakazenia vzrástol o 20 percent. Ide však aj o dôsledok intenzívnejšieho testovania.

Španielsko je treťou najviac postihnutou krajinou na svete po Číne a Taliansku.

Celkovo sa v Španielsku dosiaľ nakazilo 47.610 osôb. Z choroby sa v krajine vyliečilo 5367 nakazených.

V Španielsku platí od 14. marca 15-dňová karanténa, ktorú môže parlament predĺžiť. Napriek tomuto opatrenia počet mŕtvych aj nakazených každodenne rastie. Úrady varovali, že tento týždeň je obzvlášť zlý.

"Blížime sa k vrcholu (epidémie)," poznamenal koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón.

Ministerstvo dúfa, že o niekoľko dní bude jasné, aký efekt má na šírenie vírusu zákaz vychádzania.

Väčšina prípadov je podľa údajov ministerstva zdravotníctva evidovaná v Madride a okolí. Tamojšie úrady preto rozhodli, že na prepravu chorých sa začnú používať linkové autobusy.

Nemocnice sú v dôsledku epidémie na pokraji kolapsu. Armáda v Madride z toto dôvodu zriadila poľnú nemocnicu vo výstavnom centre s kapacitou 1500 lôžok.

Zahltené sú takisto pohrebné služby. Dočasnú márnicu Madrid zriadil na mestskom klzisku.