Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Španielsko je podľa premiéra Sáncheza na ceste ku kolektívnej imunite

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet prípadov na 100 000 ľudí za 14 dní klesol na 174 v porovnaní s 523 prípadmi z polovice januára.

Madrid 13. mája (TASR) - Viac než dve tretiny zo 47 miliónov obyvateľov Španielska budú do polovice augusta zaočkované proti ochoreniu COVID-19, povedal vo štvrtok španielsky premiér Pedro Sánchez. Informuje o tom agentúra Reuters.

Proces vakcinácie sa počas uplynulých týždňov v krajine zrýchlil a Španielsko by na budúci mesiac malo prijať 13 miliónov dávok očkovacej látky od spoločnosti Pfizer, spresnil Sánchez na tlačovej konferencii v Madride.

"Sme na dobrej ceste ku kolektívnej imunite: do polovice augusta bude zaočkovaných 33 miliónov našich krajanov," dodal. Rastúci počet Španielov vo veku nad 60 rokov v súčasnosti dostáva druhú dávku vakcíny, pričom viac než 40 percent je už kompletne zaočkovaných, pripomína Reuters. Vakcinácia sa začala už aj u občanov vo vekovej kategórii nad 50 rokov.

Najmenej tri regióny - Valencia, Kastília-León a Katalánsko - už uviedli, že v polovici júna začnú očkovať obyvateľov vo veku 40 až 50 rokov.

Španielsko zaznamenalo od začiatku pandémie nového koronavírusu 79.208 úmrtí na ochorenie COVID-19 a viac než 3,5 milióna prípadov nákazy. Počet prípadov na 100 000 ľudí za 14 dní však klesol na 174 v porovnaní s 523 prípadmi z polovice januára. Ak sa tento trend udrží, nosenie rúšok v exteriéri by mohlo prestať byť povinným v júli alebo v auguste, uviedol predseda vlády regiónu Galícia Alberto Núňez Feijóo.