Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Katalánsko od štvrtka sprísňuje pravidlá nosenia rúšok

Na snímke ľudia mávajú katalánskymi vlajkami počas pochodu ulicami Barcelony 15. apríla 2018. Foto: TASR/AP

Rúška sú v Španielsku na verejnosti povinné v prípade, keď nie je možné dodržať 1,5-metrový odstup - napríklad vo verejnej doprave.

Barcelona 8. júla (TASR) - Katalánsky premiér Quim Torra oznámil, že v tomto autonómnom regióne bude od štvrtka nosenie rúšok povinné aj v prípadoch, keď bude možné dodržať bezpečnú vzdialenosť medzi ľuďmi. Informoval o tom v stredu na svojej webovej stránke denník El Periódico de Catalunya.

Obyvatelia Katalánska budú musieť mať rúška na otvorených i uzavretých verejných priestranstvách s cieľom zabrániť opätovnému šíreniu vírusu.

Torra pripomenul nárast v počte prípadov v oblasti okolo mesta Lleida, nachádzajúceho sa západne od Barcelony. Úrady v sobotu túto oblasť, kde žije približne 200.000 ľudí, uzavreli.

Rúška sú v Španielsku na verejnosti povinné v prípade, keď nie je možné dodržať 1,5-metrový odstup - napríklad vo verejnej doprave.

Katalánsko ležiace na severovýchode krajiny je prvým zo španielskych autonómnych spoločenstiev, kde budú rúška povinné aj pri dodržaní týchto odstupov, uvádza agentúra AFP.

Nekane Murgaová, ministerka zdravotníctva v autonómnom spoločenstve Baskicko, oznámila, že nosenie rúšok bez ohľadu na dodržanie bezpečnej vzdialenosti bude povinné v meste Ordizia v baskickej provincii Gipuzkoa, uviedol v stredu denník El País.

V Španielsku sa podľa AP koronavírusom nakazilo celkovo už 252.130 ľudí a najmenej 28.300 osôb zomrelo v spojitosti s chorobou COVID-19, ktorú nový koronavírus spôsobuje.