Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Katalánsko oznámilo obmedzenia zhromaždení viac ako 10 ľudí

Demonštranti držia portréty vysokopostavených katalánskych politikov počas masovej demonštrácie v katalánskej metropole Barcelona.. Foto: TASR/AP

Cieľom nových opatrení je obmedziť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 pred opätovným otvorením škôl v polovici septembra.

Madrid 24. augusta (TASR) - Katalánsky premiér Quim Torra v pondelok oznámil, že v tomto autonómnom regióne sa zavádza zákaz zhromaždení s viac ako desiatimi ľuďmi a rozsiahle testovanie tamojšieho pol milióna študentov. Informovala o tom agentúra AP.

Cieľom nových opatrení je obmedziť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 pred opätovným otvorením škôl v polovici septembra, ktoré podľa úradov a odborníkov predstavujú vysoké riziko prenosu vírusu.

Torra označil nasledujúce tri týždne za rozhodujúce v boji s nákazou, nielen čo sa týka aktuálneho vývoja pandémie, ale aj jej ďalšieho vývoja počas jesene a v zime.

Katalánsko v pondelok potvrdilo ďalších 1776 nových prípadov nákazy. V nemocniciach je v súčasnosti hospitalizovaných takmer 700 pacientov, pričom 134 z nich na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

V Španielsku sa podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa koronavírusom nakazilo celkovo už 386.054 ľudí a 28.388 osôb zomrelo v spojitosti s chorobou COVID-19, ktorú nový koronavírus spôsobuje.