Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsko kritizuje vyhostenie 27 svojich diplomatov z Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Španielsko sa rozhodlo vyhostiť ruských diplomatov na začiatku apríla po tom, ako v meste Buča v Kyjevskej oblasti po stiahnutí sa ruských jednotiek objavili ukrajinské orgány zabitých civilistov.

Madrid 18. mája (TASR) - Španielsko v stredu kritizovalo Rusko za vyhostenie 27 španielskych diplomatov v rámci odvetných krokov voči Madridu, ktorý ruských diplomatov vyhostil v apríli. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

"Ruskí predstavitelia odôvodnili toto rozhodnutie na základe reciprocity za vyhostenie 27 predstaviteľov ruského veľvyslanectva (v Španielsku) v apríli," uviedol španielsky rezort diplomacie. "Ich vyhostenie však bolo založené na opodstatnených bezpečnostných dôvodoch, ktoré však v tomto prípade prítomné nie sú," dodalo ministerstvo vo vyhlásení.

Španielsko sa rozhodlo vyhostiť ruských diplomatov na začiatku apríla po tom, ako v meste Buča v Kyjevskej oblasti po stiahnutí sa ruských jednotiek objavili ukrajinské orgány stovky zabitých civilistov. Španielske ministerstvo zahraničných vecí v tom čase uviedlo, že ruskí diplomati sú hrozbou pre španielsku bezpečnosť a národné záujmy. Ruský veľvyslanec v Španielsku medzi vyhostenými diplomatmi nebol, pripomína AFP.

Toto rozhodnutie bolo súčasťou koordinovaných krokov európskych štátov, v rámci ktorých bolo v priebehu 48 hodín vyhostených dovedna 200 ruských diplomatov pre údajnú špionáž či ohrozenie národnej bezpečnosti jednotlivých štátov. Kremeľ tieto kroky odsúdil a varoval, že pristúpi k odvetným opatreniam.