Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Láva zo sopky na Kanárskych ostrovoch zničila približne sto domov

Erupcia sopky La Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov v pondelok v skorých ranných hodinách 20. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Sopka môže obsahovať 17 až 20 miliónov kubických metrov magmy.

Madrid 20. septembra (TASR) - Príval lávy zničil približne 100 domov na španielskom ostrove La Palma. Stalo sa tak deň po tom, ako tam vybuchla sopka La Cumbre Vieja, čo prinútilo tisíce miestnych obyvateľov opustiť svoje domovy.

Oznámili to v pondelok tamojšie úrady, o ktorých vyhlásení informovala tlačová agentúra AFP.

"Práve teraz sme evakuovali 5000 ľudí. Zhruba 100 domov je zničených," uviedla členka miestnej mestskej rady zodpovedná za verejnú bezpečnosť Lorena Hernándezová Labradorová.

Seizmická aktivita na ostrove La Palma po nedeľňajšom výbuchu sopky La Cumbre Vieja pokračuje a v oblasti odvtedy zaznamenali 15 zemetrasení. Magnitúda týchto otrasov bola menšia ako 3,0, uviedol španielsky Národný geografický inštitút (IGN).

Erupcia sopky sa začala v nedeľu popoludní v oblasti Cabeza de Vaca na ostrove La Palma, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov. Na sopke sa podľa úradu pre civilnú ochranu vytvorili dve sopečné trhliny a osem otvorov, cez ktoré unikala láva.

Predseda vlády španielskeho autonómneho spoločenstva Kanárske ostrovy Ángel Víctor Torres povedal, že sopka môže obsahovať 17 až 20 miliónov kubických metrov magmy. Aktivita vulkánu bude podľa jeho vyjadrení ešte pokračovať.