Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ďalšie domy na ostrove La Palma boli zničené lávou

Na archívnej snímke láva vyteká po erupcii zo sopky Cumbre Vieja na kanárskom ostrove La Palma v Španielsku. Foto: TASR/AP

Láva už dosiahla plochu približne 1155 hektárov a zasiahnuté oblasti sú evakuované. V pondelok zaznamenali 20 ľahkých otrasov.

Madrid 6. decembra (TASR) - Nový prúd lávy zo sopky Cumbre Vieja na španielskom ostrove La Palma zničil v pondelok ďalšie domy v západnej časti tohto ostrova. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Miguela Ángela Morcuendeho, technického riaditeľa úradu pre núdzové plánovanie v prípade sopečnej činnosti (Pevolca).

Teplota lávy dosahuje viac ako 1000 stupňov Celzia a prúd smeruje do oblastí na západe ostrova, ktoré doteraz erupcia sopky nezasiahla.

Láva už dosiahla plochu približne 1155 hektárov a zasiahnuté oblasti sú evakuované. V pondelok zaznamenali 20 ľahkých otrasov.

Sopka Cumbre Vieja na kanárskom ostrove La Palma je aktívna už 12. týždeň, od 19. septembra, píše na svojej webovej stránke stanica RTVE. Seizmická aktivita sa odvtedy výrazne znížila, úroveň oxidu siričitého v ovzduší však zostáva vysoká.

Láva zasiahla 2891 budov, z ktorých 2790 zničila. Finančné škody spojené s touto katastrofou dosiahli podľa regionálnej vlády na Kanárskych ostrovoch približne 842 miliónov eur.

Letisko na ostrove La Palma je v prevádzke a poveternostné podmienky sú priaznivé, píše RTVE.