Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Líder opozičnej PP žiada odstúpenie španielskeho premiéra Sáncheza

Na archívnej snímke španielsky premiér Pedro Sánchez 21. júna 2021 v Barcelone. Foto: TASR/AP

Nové voľby by podľa El País mali potvrdiť, či občania krajiny podporujú krok španielskej vlády, ktorá udelila milosť deviatim väzneným katalánskym separatistom.

Madrid 23. júna (TASR) - Predseda španielskej opozičnej Ľudovej strany (PP) Pablo Casado v stredu premiéra Pedra Sáncheza požiadal, aby odstúpil a vypísal nové voľby, informovali agentúra AFP a denník El País na svojej webovej stránke.

Nové voľby by podľa El País mali potvrdiť, či občania krajiny podporujú krok španielskej vlády, ktorá v utorok udelila milosť deviatim väzneným katalánskym separatistom. Títo bývalí katalánski politici odsúdení za prípravu nezákonného referenda o nezávislosti v roku 2017 v stredu opustili väzenie.

"Sánchez, ak mu zostala dôstojnosť, musí odstúpiť a vyhlásiť voľby, aby o omilosteniach rozhodli občania Španielska," napísal Casado na Twitteri. Premiér podľa Casada separatistov omilostil bez toho, aby rozhodnutie konzultoval s parlamentom, píše AFP.

"Sánchez by mal parlament rešpektovať a nepristupovať k nemu ako k rekvizite vo svojej komickej opere," napísal líder PP. Casado takisto napísal, že premiér "prekročil Rubikon a včera (v utorok) hodil osud Španielska do rúk tým, ktorí ho chcú zničiť".
Na archívnej snímke predseda španielskej konzervatívnej Ľudovej strany (PP) Pablo Casado 10. novembra 2019 v Madride.
Foto: TASR/AP

Španielsky ústavný súd odsúdil v októbri 2019 dvanástich katalánskych separatistických lídrov za účasť na organizácii nezákonného referenda a následného vyhlásenia nezávislosti, pričom deviatim z nich udelil väzenské tresty v rozmedzí deväť až 12 rokov.

S omilostením nesúhlasí španielska pravicová opozícia i niektoré ľavicové strany.

Menšinová vláda premiéra Sáncheza robí podľa opozície ústupky voči separatistickým stranám výmenou za ich podporu v parlamente. Premiér však takéto rozhodnutie obhajuje ako symbol upevňovania vzťahov medzi Španielmi a Kataláncami.