Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Madrid oznámil opätovné zavedenie lockdownu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na základe nových pravidiel budú zatvorené verejné parky, bary a reštaurácie musia zmenšiť svoju kapacitu o 50 percent. V celom madridskom regióne sa môže naraz stretnúť najviac šesť ľudí.

Madrid 18. septembra (TASR) - Madridská regionálna vláda sa v piatok opätovne rozhodla zaviesť v regióne hlavného mesta Španielska plošné karanténne opatrenia s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. Obmedzenie pohybu sa dotkne takmer milióna ľudí, píše agentúra AFP.

Opätovné zavedenie tzv. lockdownu sa týka častí metropolitnej oblasti Madridu s vysokým výskytom nákazy, kde žije približne 858.000 obyvateľov. Tí ich nebudú môcť opustiť, pohyb mimo svojich domovov však budú mať povolený, ak budú potrebovať ísť do práce, vyhľadať lekársku starostlivosť alebo zaviezť deti do školy, uviedla šéfka regionálnej vlády Isabel Díazová Ayusová.

Štrnásťdňové karanténne opatrenia začnú platiť od pondelka.

Na základe nových pravidiel budú zatvorené verejné parky, bary a reštaurácie musia zmenšiť svoju kapacitu o 50 percent. V celom madridskom regióne sa môže naraz stretnúť najviac šesť ľudí, dodala Ayusová.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

V Španielsku prekročil v utorok oficiálny počet úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom 30.000. Celkový počet infikovaných sa zvýšil na viac ako 600.000, čím sa krajina stala prvou v Európe, ktorá presiahla túto hranicu.

V Španielsku sa počty prípadov nákazy znova zvyšujú od polovice júla, pričom krajina zaznamenáva jedny z najprudších nárastov v Európe.