Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Minister A. Dastis označil katalánske referendum za výsmech demokracie

Alfonso Dastis. Foto: TASR/AP

Katalánsku regionálnu vládu Dastis obvinil, že sa pokúša presadzovať systém založený na výlučnosti, ktorý je v rozpore s cieľmi a ideálmi presadzovanými Európskou úniou.

Madrid 30. septembra (TASR) - Španielsky minister zahraničných vecí Alfonso Dastis označil dnes pripravované nedeľné referendum o nezávislosti Katalánska za výsmech demokracie.

"To, čo presadzujú, nie je demokracia. To je výsmech demokracie, paródia demokracie," povedal v rozhovore pre agentúru AP Dastis.

Katalánsku regionálnu vládu Dastis obvinil, že sa pokúša presadzovať systém založený na výlučnosti, ktorý je v rozpore s cieľmi a ideálmi presadzovanými Európskou úniou. Podľa Dastisa nemajú referendá nič spoločné s demokraciou a sú "obľúbeným nástrojom diktátorov".

Ústredná španielska vláda v Madride sa snaží zabrániť konaniu referenda v Katalánsku prostredníctvom rozhodnutí Ústavného súdu. Ten už pozastavil platnosť zákona a vyhlášky o vypísaní referenda, ako aj legislatívu, ktorá by mala - v prípade vyhlásenia nezávislosti Katalánska - slúžiť ako dočasná ústava novej republiky.

Katalánska regionálna vláda je napriek tomu odhodlaná pokračovať v prípravách plebiscitu. Španielsky generálny prokurátor pohrozil, že každému, kto sa bude podieľať na organizácií hlasovania hrozí trestné stíhanie. Španielska ústava totiž zakazuje jednostranné odtrhnutie sa regiónov od Španielska.