Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Španielsko na dva týždne zastavuje ekonomickú činnosť

Španielsky premiér Pedro Sánchez, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sánchez chce zastaviť cestovanie zamestnancov do firiem, ak nepatria medzi základné vo fungovaní hospodárstva.

Madrid 28. marca (TASR) - Španielsko zastaví na dva týždne všetku ekonomickú aktivitu, "ktorá nie je nevyhnutná". Vláda sa tak snaží intenzívnejšie bojovať proti pandémii nového koronavírusu, ako v sobotu v televíznom prejave oznámil premiér Pedro Sánchez. Nariadenie začne platiť v pondelok 30. marca.

"Všetci pracovníci v ekonomickej oblasti, ktorých aktivita nie je nevyhnutná, musia zostať dva týždne doma," uviedol premiér, ktorého citovali tlačové agentúry AFP a AP.

Sánchez chce zastaviť cestovanie zamestnancov do firiem, ak nepatria medzi základné vo fungovaní hospodárstva. Premiér ľuďom nariadil, aby "zostali doma, akoby bol víkend".

V Španielsku už takmer dva týždne platia pravidlá, na základe ktorých sa ľudia musia zdržiavať doma a zatvorená je väčšina obchodov, ale zamestnanci mohli dosiaľ chodiť do svojich úradov a tovární, ak nemali možnosť pracovať z domu.

Najnovšie ohlásené opatrenie v Španielsku, ktoré má druhý najvyšší počet úmrtí na koronavírus na svete, nasleduje po podobnom kroku v Taliansku, ktoré má v súčasnej pandémii najvyšší počet obetí na životoch.

V Španielsku podľahlo ochoreniu COVID-19, spôsobenému koronavírusom, za posledný deň 832 ľudí a pribudlo tam viac ako 8000 nových prípadov nákazy. Celkový počet úmrtí v krajine 5690 a celkový počet infekcií 72.248. Zdravotnícke úrady však uviedli, že každodenný nárast infekcií sa zrejme spomaľuje.