Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na protestoch proti uväzneniu španielskeho rapera došlo k násilnostiam

Demonštranti v kolízii s políciou po proteste v reakcii na utorkové zatknutie rapera Pabla Haséla, odsúdeného za urážku monarchie, 16. februára 2021 v Barcelone. Foto: TASR/AP

Petíciu na jeho podporu minulý týždeň podpísalo viac ako 200 umelcov vrátane svetoznámeho španielskeho filmového režiséra Pedra Almodóvara či herca Javiera Bardema.

Madrid 18. februára (TASR) - Španielska polícia sa dostala v stredu neskoro večer v Madride, ako aj v Barcelone a vo viacerých ďalších katalánskych mestách do potýčok s demonštrantmi, ktorí protestovali proti uväzneniu rapera Pabla Haséla, odsúdeného za urážku monarchie. Informovala o tom agentúra AFP.

Stovky demonštrantov sa zišli na námestí Puerta del Sol v centre Madridu a žiadali prepustenie 32-ročného rapera nesúc transparenty s nápismi ako "dosť bolo cenzúry". Demonštranti hádzali na policajtov fľaše, pričom potýčky trvali niekoľko hodín. Polícia uviedla, že zadržaní boli 14 ľudia a deväť osôb utrpelo ľahké zranenia.

Potýčky odsúdil konzervatívny starosta Madrid José Luis Martínez-Almeida. Na Twitteri napísal, že "násilníci a tí, čo neakceptujú pravidlá, nemajú v našej spoločnosti miesto".

V Barcelone došlo k násilným potýčkam už druhú noc po sebe. Demonštranti hádzali na policajtov rôzne predmety a podpaľovali provizórne barikády. Policajti proti nim použili penové projektily. Zadržaných bolo podľa polície 29 ľudí.

Násilné demonštrácie hlásili aj v raperovom rodnom meste Lleida, ako aj v ďalších katalánskych mestách Girona či Tarragona.

Agentúra AP uviedla, že na stredajších demonštráciách sa podľa prvotných medializovaných správ zranilo dovedna približne 20 ľudí.

K stredajším násilnostiam došlo deň po tom, ako sa vo viacerých mestách na severe Katalánska vrátane Barcelony odohrali podobné protesty, pri ktorých zadržali prinajmenšom 19 ľudí. Pri utorkových nepokojoch sa podľa AP ľahko zranilo približne 55 ľudí, demonštrantov i policajtov. AP s odvolaním sa na vyjadrenia miestnych úradov udáva, že jedna z účastníčok utorkovej demonštrácie v Barcelone prišla o oko, keď ju doň zasiahla polícia gumovým projektilom.

Hasél odmietol nastúpiť na výkon trestu a v pondelok sa spolu s asi 50 svojimi stúpencami zabarikádoval v budove rektorátu univerzity v meste Lleida. Išlo o posledný spevákov pokus vyhnúť sa nástupu na deväťmesačný trest, ktorý dostal za urážku španielskej monarchie a velebenie násilia a terorizmu.

Patovú situáciu na univerzite ukončili po približne 24 hodinách príslušníci poriadkovej polície. Rapera zatkli a desiatky študentov, ktorí sa tomu snažili zabrániť, vyviedli z budovy univerzity.

Hasél, známy radikálnymi textami svojich piesní, tvrdí, že ho španielske úrady perzekvujú a porušujú jeho právo na slobodu prejavu. Trest mu udelili preto, že v jednej z piesní označil bývalého kráľa Juana Carlosa I. v súvislosti s obvineniami z korupcie za zlodeja. V niektorých skladbách sa tiež objavili hrozby násilím voči niektorým konzervatívnym politikom.

Petíciu na jeho podporu minulý týždeň podpísalo viac ako 200 umelcov vrátane svetoznámeho španielskeho filmového režiséra Pedra Almodóvara či herca Javiera Bardema.