Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Španielsko nariadilo zadržanie už tretej jachty ruského oligarchu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jachta dlhá 135 metrov údajne patrí Igorovi Sečinovi, šéfovi ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť.

Madrid 17. marca (TASR) - Španielske úrady nariadili, aby prístavy v krajine neopustila už tretia luxusná jachta údajne patriaca ruskému oligarchovi. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Španielska Občianska garda konala na základe príkazu námorných úradov, aby superjachta Crescent neopustila prístav Tarragona v Katalánsku na severovýchode Španielska, uviedla polícia pre Associated Press (AP).

Jachta dlhá 135 metrov údajne patrí Igorovi Sečinovi, šéfovi ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť. Európska únia uvalila na Sečina sankcie, pretože je "jedným z najvernejších a najbližších spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina aj jeho osobným priateľom".

Tento krok nasledoval po príkazoch španielskych úradov zo začiatku tohto týždňa zadržať superjachtu Valerie v prístave v Barcelone a luxusnú jachtu Lady Anastasia na ostrove Malorka, dodala polícia.

Všetky tri plavidlá údajne vlastnia ruskí magnáti s blízkymi vzťahmi s Putinom.

Príkazy na zadržanie týchto lodí v prístavoch boli vydané po tom, čo superjachta My Solaris spájaná s ruským oligarchom Romanom Abramovičom opustila barcelonský prístav. Neskôr ju videli pri pobreží Čiernej Hory.

Úrady v Taliansku, Francúzsku a ďalších krajinách už tiež zadržali niekoľko luxusných plavidiel v rámci celosvetových nekompromisných zásahov proti osobám blízkym Kremľu po napadnutí Ukrajiny Ruskom.