Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Španielsko:Nevylučuje sa žiadna možnosť, ako ukončiť vojnu na Ukrajine

Miestni obyvatelia nosia svoje veci, keď opúšťajú svoj domov zničený pri sobotňajšom ruskom raketovom útoku v Záporižži na Ukrajine v nedeľu 1. januára 2023. Foto: TASR/AP

Na americkej leteckej základni v Ramsteine v piatok rokujú ministri obrany a vysoko postavení vojenskí činitelia z viacerých krajín o ďalšej podpore pre Ukrajinu.

Madrid 20. januára (TASR) — Španielsko spolu so svojimi západnými partnermi podnikne všetko nevyhnutné pre ukončenie vojny, ktorú proti Ukrajine vedie Rusko, povedal v piatok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

"Nevylučujeme žiadnu možnosť nastolenia mieru na Ukrajine," uviedol Albares na margo piatkového rokovania kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej vojenskej základni Ramstein v rozhovore pre španielsku rozhlasovú stanicu RAC1.

Či to znamená aj pripravenosť Madridu pripojiť sa k úsiliu viacerých krajín pomôcť Ukrajine dodaním nemeckých tankov Leopard 2, Albares nekonkretizoval.

Na americkej leteckej základni v Ramsteine v piatok rokujú ministri obrany a vysoko postavení vojenskí činitelia z viacerých krajín o ďalšej podpore pre Ukrajinu. Ústrednou témou by mohlo byť aj prípadné možné dodanie tankov Kyjevu.

Španielsko disponuje dovedna 347 tankami typu Leopard. V júni sa objavili mediálne informácie, podľa ktorých Madrid zvažoval dodanie niekoľkých kusov na Ukrajinu; to sa však doposiaľ neuskutočnilo.