Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Španielsku bude trestný čin obťažovať ženy pred potratovou klinikou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novela zákona vstúpi do platnosti zverejnením vo vládnom vestníku, čo by sa mohlo udiať v priebehu budúceho týždňa.

Madrid 9. apríla (TASR) - V Španielsku v najbližších dňoch vstúpi do platnosti novela trestného zákona, ktorá bude ženy prichádzajúce na potratové kliniky chrániť pred zosmiešňovaním či obťažovaním. Španielsky senát ju schválil v stredu. TASR správu prevzala od agentúry AP a denníka The Guardian.

Novela zákona vstúpi do platnosti zverejnením vo vládnom vestníku, čo by sa mohlo udiať v priebehu budúceho týždňa. Píše sa v nej, že každý, kto by ženám odoprel právo na umelé prerušenie tehotenstva, sa dopúšťa trestného činu, za ktorý môže hroziť až rok za mrežami alebo verejnoprospešné práce. Vzťahuje sa aj na obťažovanie zamestnancov potratových kliník.

Novela je namierená najmä voči účastníkom pro-life protestov pred týmito zdravotníckymi zariadeniami. Tí však vyhlásili, že sa pred nemocnicami stretávali preto, aby sa modlili a ponúkali ženám pomoc. Španielska národná Asociácia akreditovaných nemocníc poskytujúcich umelé prerušenie tehotenstva však uviedla, že každoročne zaznamenáva až 100 prípadov obťažovania žien pred potratovými klinikami.

V Španielsku sú umelé prerušenia tehotenstva do 14. týždňa legálne od roku 2014. The Guardian však dodáva, že väčšina gynekológov v krajine ich aj tak odmieta vykonávať.