Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Španielsko od 20. apríla zruší povinnosť nosenia rúška v interiéri

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Španielsko bolo jednou z krajín, ktoré na začiatku roka 2020 najviac zasiahla prvá vlna pandémie ochorenia COVID-19. Aktuálne má jednu z najvyšších mier zaočkovanosti proti koronavírusu na svete.

Madrid 6. apríla (TASR) - Španielska vláda od 20. apríla zruší povinnosť nosenia rúška či respirátora vo vnútorných priestoroch, s výnimkou nemocníc, domovov dôchodcov a hromadnej dopravy. V stredu o tom informovala ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová. TASR správu prevzala od agentúr AFP a Reuters.

Prekrytie dýchacích ciest v exteriéri sa v krajine nevyžaduje od februára.

"Vďaka vysokej zaočkovanosti je súčasná epidemiologická situácia veľmi priaznivá," vyhlásila Dariasová.

Španielsko bolo jednou z krajín, ktoré na začiatku roka 2020 najviac zasiahla prvá vlna pandémie ochorenia COVID-19. Aktuálne má jednu z najvyšších mier zaočkovanosti proti koronavírusu na svete. Plne zaočkovaných je tam viac ako 92 percent obyvateľov starších ako 12 rokov.

Na konci marca preto Španielsko zrušilo povinnú karanténu pre ľudí s miernymi príznakmi ochorenia COVID-19. Španielska vláda okrem toho zrušila aj testy pre ľudí s príznakmi alebo pre tých, ktorí boli v blízkom kontakte s nakazenou osobou. Odteraz sa testovanie zameria na zraniteľné osoby, ako sú ľudia nad 60 rokov, ošetrovatelia, tehotné ženy a osoby s oslabenou imunitou.