Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Španielsko od piatka zaznamenalo 31.785 nových prípadov

Pár s ochranným rúškom a štítom sa drží za ruky počas prechádzky v Barcelone v stredu 13. mája 2020. Foto: TASR/AP

Hlavné mesto Madrid a jeho okolie je epicentrom druhej vlny pandémie koronavírusu v krajine.

Madrid 28. septembra (TASR) - Španielske ministerstvo zdravotníctva od piatka 25. septembra zaznamenalo 31.785 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 179 úmrtí, informoval v pondelok na svojej webovej stránke denník El País.

Hlavné mesto Madrid a jeho okolie je epicentrom druhej vlny pandémie koronavírusu v krajine, uvádza agentúra AFP.

Španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa v pondelok povedal, že v autonómnom spoločenstve Madrid od piatka hlásili 13.449 nových potvrdených prípadov nákazy. V Madride podľa neho existuje komunitný prenos nákazy.

Úrady v autonómnom spoločenstve Madrid počas minulého týždňa zaviedli opatrenia obmedzujúce pohyb osôb, ktoré ovplyvnili približne milión ľudí. Tieto opatrenia však nenaplnili požiadavky ústrednej španielskej vlády.

Španielska vláda v pondelok úrady v autonómnom spoločenstve Madrid varovala, že zavedie prísne opatrenia v prípade, ak región nepodnikne rozhodné kroky s cieľom spomaliť nekontrolované šírenie nákazy, informovala AFP.

Španielsko v súčasnosti registruje takmer 300 pozitívnych prípadov na 100.000 obyvateľov. V autonómnom spoločenstve Madrid je to viac ako 775 prípadov.

V Španielsku sa od začiatku pandémie nakazilo celkovo 748.266 ľudí a 31.411 osôb zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19.