Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielsko po dvoch rokoch vymenovalo svojho veľvyslanca vo Venezuele

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Politická kríza vo Venezuele sa prehĺbila po tom, čo sa Maduro vyhlásil za víťaza sporných volieb z roku 2018, ktoré boli všeobecne považované za sfalšované.

Madrid 28. decembra (TASR) - Španielsko v utorok vymenovalo svojho ambasádora pre Venezuelu po dvojročnej prestávke v dôsledku napätých vzťahov s vládou tamojšieho prezidenta Nicolása Madura. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Madrid, ktorý neuznáva legitimitu Madurovej administratívy, na tento post vymenoval Ramóna Santosa Martineza, dlhoročného diplomata, ktorý slúžil aj v Paname, Bolívii, Spojených štátoch či pri Európskej únii (EÚ) v Bruseli.

Od novembra 2021 zastával Santos Martinez post chargé d'affaires v Caracase a viedol španielsku misiu. Jeho predchodca Jesús Silva, ktorého Venezuela obvinila z napomáhania predstaviteľovi tamojšej opozície Leopoldovi Lópezovi získať azyl v Španielsku, bol z Caracasu odvolaný koncom roka 2020.

Bývala veľvyslankyňa EÚ v Caracase Isabel Brilhanteová Pedrosová Venezuelu opustila v marci 2021 po tom, čo ju Madurova administratíva vyhlásila za nežiaducu osobu.

Európska únia neuznáva legitimitu Madurovej vlády ani výsledky venezuelských parlamentných volieb z decembra 2020, pripomína AFP.

Politická kríza vo Venezuele sa prehĺbila po tom, čo sa Maduro vyhlásil za víťaza sporných volieb z roku 2018, ktoré boli všeobecne považované za sfalšované a vyústili do rozsiahlych pouličných protestov. Madurova strana a jej spojenci potom zvíťazili v parlamentných voľbách v roku 2020, ktoré však hlavné opozičné strany bojkotovali.