Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Počet nakazených koronavírusom v Španielsku presiahol hranicu 700.000

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Aktuálne v Španielsku pribúda denne najviac úmrtí od konca mája; je ich však zároveň menej ako koncom marca, keď evidovali denne až 900 úmrtí.

Madrid 24. septembra (TASR) - Počet ľudí nakazených novým koronavírusom sa v Španielsku zvýšil o ďalších 10.653 a dosiahol tak celkovo 704.209. Ide o najvyšší počet infikovaných v západnej Európe. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na aktualizované údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

Počet infikovaných začal prudko stúpať koncom júna, keď sa skončila platnosť tzv. celoštátneho lockdownu. Za menej ako mesiac tak pribudlo 200.000 nakazených.

Počet úmrtí zároveň v Španielsku od posledného zverejneného údaju stúpol o 84, čo znamená, že v dôsledku nákazy koronavírusom tam už celkovo zomrelo 31.118 ľudí. Aktuálne v Španielsku pribúda denne najviac úmrtí od konca mája; je ich však zároveň menej ako koncom marca, keď evidovali denne až 900 úmrtí.

V regióne hlavného mesta Madrid, kde evidujú viac ako tretinu zo všetkých hospitalizovaných v krajine, miestni predstavitelia zrejme v piatok oznámia ďalšie sprísnenie opatrení po tom, ako boli zavedené čiastočné lockdowny v oblastiach s vysokým počtom nakazených.

"V Madride prichádzajú náročné týždne. Musíme konať s odhodlaním a dostať pandémiu pod kontrolu," povedal novinárom španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa.

Druhá vlna pandémie COVID-19 je podľa jeho slov slabšia než prvá a rýchlosť šírenia vírusu je takisto pomalšia. Vysoký počet novonakazených súvisí najmä s hromadným testovaním, ktoré teraz umožňuje zdravotníkom odhaliť šesť až sedem prípadov infikovaných z desiatich, pričom pred niekoľkými mesiacmi bol tento pomer len jeden z desiatich, vysvetlil minister.