Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Barcelonská polícia pri protiteroristickom zásahu zadržala dvoch ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obaja Alžírčania patria do teroristickej bunky, ktorá je od roku 2017 predmetom vyšetrovania, pretože v Barcelone plánovala útok s výbušninami.

Barcelona 14. júla (TASR) – Dvoch mužov z Alžírska zadržala dnes ráno katalánska polícia pri protiteroristickom zásahu v Barcelone. Píše o tom agentúra Reuters.

Obaja Alžírčania patria do teroristickej bunky, ktorá je od roku 2017 predmetom vyšetrovania, pretože v Barcelone plánovala útok s výbušninami, spresnila vo vyhlásení katalánska polícia.

„Vyšetrovanie nám umožnilo identifikovať oblasti, kde chcela teroristická bunka zaútočiť. Tiež sa nám podarilo zistiť, že skupina už začala získavať informácie o výrobe výbušných zariadení a o tom, ako si zaobstarať zbrane na útok," uviedla miestna polícia a dodala, že teroristickú bunku sa jej podarilo úplne rozložiť.

Aktivity džihádistických skupín sú najvyššou prioritou polície v Španielsku od augusta 2017, keď na promenáde Las Ramblas v Barcelone vrazil extrémista z teroristickej organizácie Islamský štát s dodávkou do davu ľudí a 14-tich z nich zabil.

O niekoľko hodín neskôr jeho komplici zabili autom na promenáde v prímorskom letovisku Cambrills južne od Barcelony jedného chodca a na smrť dobodali 63-ročnú dôchodkyňu.

Dokopy tam pri útokoch zahynulo 16 civilistov.

Podľa údajov ministerstva vnútra bolo tento rok v období od januára do 5. júla v Španielsku celkovo zatknutých 16 podozrivých džihádistov.