Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Španielsko predlžuje uzavretie pozemnej hranice s Marokom o 15 dní

Hraničný plot v Melilla, archívne foto. Foto: TASR

Španielsko ukončilo diplomatickú krízu s Marokom tým, že zrušilo svoj desaťročia trvajúci neutrálny postoj a podporilo marocký plán spočívajúci v autonómii sporného územia Západnej Sahary.

Madrid 30. apríla (TASR) - Španielsko v sobotu oznámilo, že pozemné hranice jeho enkláv Ceuta a Melilla ležiacich v severnej Afrike zostanú zavreté ešte 15 dní. Informovala o tom agentúra AFP.

Melilla a Ceuta sú dve malé španielske pobrežné teritóriá v severnej Afrike, ktoré od Maroka oddeľujú vysoké ploty z ostnatých drôtov, sústavne monitorované políciou. Ide o jediné pozemné hranice Európskej únie s Afrikou, a preto sú obľúbenými vstupnými bodmi pre migrantov.

Ich hranice boli prvýkrát uzavreté na jar roku 2020 kvôli pandémii koronavírusu SARS-CoV-2 a zostali uzavreté aj počas diplomatickej krízy v roku 2021 medzi Madridom a Rabatom. Hranice sa mali opäť otvoriť v sobotu o polnoci.

Španielsko ukončilo diplomatickú krízu s Marokom tým, že zrušilo svoj desaťročia trvajúci neutrálny postoj a podporilo marocký plán spočívajúci v autonómii sporného územia Západnej Sahary.

Rabat požaduje, aby Západná Sahara mala autonómny štatút pod marockou zvrchovanosťou, ale Front Polisario, ktorý sa usiluje o nezávislosť Západnej Sahary, chce referendum o sebaurčení pod dohľadom OSN.

"Nová etapa" vo vzájomných vzťahoch Maroka a Španielska sa začala v marci počas prelomovej návštevy španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v Rabate.

Sánchez vtedy uviedol, že jedným z "hlavných cieľov bude obnovenie obehu tovaru a majetku na hraničných priechodoch Ceuta a Melilla".

Tento mesiac sa obnovila aj prevádzka trajektov medzi Marokom a Španielskom a 12. apríla v prístave Tanger zakotvila prvá španielska loď po dvoch rokoch.

Diplomatická kríza medzi Madridom a Rabatom sa začala pred rokom, keď Madrid umožnil Brahimovi Ghálímu, vodcovi Frontu Polisario, aby sa liečil na COVID-19 v španielskej nemocnici.

O mesiac neskôr marockú hranicu so španielskou enklávou Ceuta vzali útokom stovky migrantov, pričom marocké pohraničné sily sa tomu len prizerali a nezasiahli. Vo všeobecnosti sa ich konanie považovalo za istú formu odplaty za kauzu Ghálí.