Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Španielsky premiér navrhuje zrušenie trestnoprávnej imunity kráľa

Na archívnej snímke španielsky premiér Pedro Sanchéz. Foto: TASR/AP

Súčasná španielska ústava zaručuje kráľovi úplnú trestnoprávnu imunitu. Diskutovať o nej sa však začalo v súvislosti s obvineniami voči bývalému kráľovi Juanovi Carlosovi.

Madrid 18. októbra (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez navrhuje zrušenie trestnoprávnej imunity kráľa. Za týmto účelom chce iniciovať "diskusiu o zmene ústavy", informovala v pondelok agentúra DPA.

"Nemyslím si, že tento status je pre hlavu štátu potrebný... v konsolidovanej demokracii po viac než 40 rokoch," vyhlásil socialista Sánchez v rozhovore pre najpočúvanejšiu rozhlasovú stanicu v krajine La Cadena SER.

Súčasná španielska ústava zaručuje kráľovi úplnú trestnoprávnu imunitu. Diskutovať o nej sa však začalo v súvislosti s obvineniami voči bývalému kráľovi Juanovi Carlosovi (83). Tie sa týkajú prania špinavých peňazí, daňových podvodov, úplatkov v súvislosti s výstavbou vysokorýchlostnej železnice v Saudskej Arábii a tajných účtov v zahraničí.

Juan Carlos, ktorý odstúpil pred siedmimi rokmi, by už mohol byť stíhaný, avšak iba Najvyšším súdom, a to za skutky, ktorých sa dopustil až po abdikácii.

Juan Carlos žije v exile v Abú Zabí od augusta minulého roka. Na španielsky trón nastúpil v roku 1975 a pod jeho vedením sa Španielsko transformovalo z frankistickej diktatúry na konštitučnú monarchiu.