Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri Kanárskych ostrovoch objavili čln s mŕtvymi migrantmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ľudskoprávne organizácie upozornili, že nárast migrácie podporuje kríza spôsobená pandémiou.

Barcelona 27. apríla (TASR) – Sedemnásť mŕtvych migrantov objavili v pondelok v člne plaviacom sa stovky kilometrov od Kanárskych ostrovov. S odvolaním sa na správy španielskych médií a úradov o tom informovali agentúry AFP a DPA.

Lietadlo španielskej námornej záchrannej služby spozorovalo čln vo vodách Atlantického oceánu, približne 500 kilometrov južne od kanárskeho ostrova El Hierro, v pondelok ráno.

Na miesto ihneď vyslali záchranné plavidlo. V člne bolo nájdených 17 mŕtvych a len traja živí ľudia - jedna žena a dvaja muži. Letecky ich previezli do nemocnice na ostrove Tenerife. Zdravotný stav jedného z preživších mužov bol vážny, pretože trpel ťažkou dehydratáciou, uviedli záchranári.

Všetci migranti, ktorí sa plavili v člne, pochádzali z krajín subsaharskej Afriky.

Počet migrantov, ktorí sa vydávajú na nebezpečnú plavbu cez Atlantický oceán - z Afriky na Kanárske ostrovy sa vlani prudko zvýšil. Podľa údajov Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) doplávalo v minulom roku na toto španielske súostrovie približne 23.000 migrantov.

Plavbu podľa odhadov UNHCR neprežilo vlani viac ako 400 osôb, uvádza DPA. Mimovládna organizácia Caminando Fronteras však udáva vyššie číslo, podľa jej údajov na tejto trase v minulom roku prišlo o život až 1851 osôb.

Trend narastajúceho počtu migrantov v oblasti pokračuje aj v tomto roku. Od januára dokonca marca sa na Kanárske ostrovy doplavilo približne 3400 osôb, čo je zhruba dvojnásobný počet oproti rovnakému obdobiu v predošlom roku, uvádza AFP.

Ľudskoprávne organizácie upozornili, že nárast migrácie podporuje kríza spôsobená pandémiou. Veľa ľudí, ktorí v severnej Afrike pracovali v cestovnom ruchu, rybolove alebo si zarábali príležitostnými prácami, sa totiž ocitlo bez príjmu.